Een sitemap is een document waarin alle pagina’s van je website opgelijst staan, zodat er een duidelijk overzicht is naar zoekmachines toe. Zoekmachines als Google en Bing gebruiken sitemaps om een website makkelijker en efficiënter te kunnen doorzoeken (crawlen).

Een sitemap geeft informatie over de locatie van een pagina, hoe belangrijk deze pagina is binnen de website en hoe vaak deze pagina geüpdatet wordt.

Hoe zo’n sitemap er uitziet?

  • XML sitemap van Webtaal - elementen sitemap uitgelegd<loc> specificeert de url van de pagina
  • <lastmod> specificeert wanneer de url voor het laatst aangepast is
  • <changefreq> indiceert hoe vaak een pagina wordt aangepast (always, hourly, daily, weekly, monthly, yearly, never)
  • <priority> geeft aan hoe belangrijk een url is ten opzichte van de andere url’s binnen dezelfde website. (1.0 is zeer belangrijk, 0.1 helemaal niet belangrijk)

Een sitemap kan ook gebruikt worden om alle afbeeldingen en video’s die op je website staan, op te lijsten voor zoekmachines. Het is een best practice om hiervoor een aparte sitemap voor afbeeldingen en video’s te maken.

Meerdere sitemaps gebruiken

Het is ondertussen duidelijk dat een sitemap een mooi overzicht van je website geeft aan zoekmachines. Voor grote websites is het soms aangewezen om meerdere sitemaps te gebruiken. Er zijn namelijk een paar voorwaarden verbonden aan sitemaps. Zo mogen ze:

  • niet meer dan 50.000 url’s bevatten
  • ongecomprimeerd niet groter zijn dan 50MB

Daarnaast heb je ook nog sitemaps voor afbeeldingen en video’s. Om al deze verschillende sitemaps te verbinden met elkaar, kun je gebruik maken van een sitemap index file. Deze file lijst al je bestaande sitemaps op, zodat zoekmachines vanuit dit document meteen al je sitemaps kunnen crawlen.

Sitemap index van Webtaal gegenereerd door Yoast plugin

 

Hoe een sitemap maken?

Een XML sitemap is in principe maar een tekstdocument waarin je alle url’s oplijst binnen je website. Je zou dit handmatig kunnen doen, maar in de realiteit is het onmogelijk om alles up-to-date te houden. Daarom bestaan er heel wat XML sitemap-tools die je kunt gebruiken om automatisch een sitemap te genereren.

Je sitemap aanmelden bij zoekmachines

Om ervoor te zorgen dat Google en andere zoekmachines je XML sitemap terugvinden, kun je ze een handje helpen.

De eerste stap? In je robots.txt-bestand de locatie van je sitemap opgeven. Daarnaast kun je je XML sitemap ook inzenden bij de zoekmachines via:

 

Leave a Reply